mapový trénink u Ferdinandova pramene (hlemýžď)

18.06.2014 22:00

Podle zkušeností jsem běžce rozdělil na méně zkušené, kteří si sami zakreslili připravenou trať do mapy a zkušenější, kteří si kromě trati museli na bílý papír zakreslit i mapu. Teda jen to, co z mapy považovali za nezbytné, aby kontroly nalezli. V době kreslení se jim totiž už měřil čas.

Pečlivou kresbou mapy mě zaujal Sam. A taky se mu to vyplatilo, nejkratší trať na své mapě proběhl velmi rychle, zejména odečtu-li čas, který trávil výtvarnou prací na své mapě. O kresbu mapy se pokusila i Adélka, ale na konec po mém doporučení si raději vzala tištěnou mapu.

Středně dlouhou trať si bez mapy zkusil jen Vašík. Nedůslednost kresby na dohledávce se mu však nevyplatila. Nicméně některé postupy a jisté body zvolil místy lépe, než by mě napadlo. Takže pochvala za dobré nápady.

Dlouhá trať se běžela pouze "na bílém papíru" a všichni zkušení i méně zkušení to zvládli (se střídavými úspěchy).

Po doběhu se vyluštila tajenka a všichni se pak měli za úkol znovu podívat na mapovou předlohu a lomit rukama, jaké zbytečnosti kreslili a co zásadního jim tam naopak chybělo. A to je to správné poučení pro závody - z mapy si na postupu vybírat jen to podstatné a v místě kontroly číst mapu více podrobně - soustředit se jen na dosažení kontroly. Určitě si podobný trénínk ještě zopakujeme.

Nyní pokus o výsledné časy (ale to nebylo rozhodující):

HDR - mapa: Niki+Miki+Adam 24´ (mapa)

HD10 - mapa: Adélka 33´,Mikuláš 32´ (bez 1 kontroly)

HD10 - bílý papír: Sam 33´

HD14 - mapa: Břéťa 35´, Jindra 48´

HD14 - bílý papír: Vašík  45´ (bez 2 kontrol)

HD16 - bílý papír: Pepa 20´, Vítek 25´, Radka 35´, Vojta 42´

Děkuji Hance, že za mne převzala cíl, když jsem prchnul a Honzovi Sklenářovi za sběr kontrol. Všem účastníkům blahopřeji k dokončení - byl to těžký trénink.

L.