Okresní přebor škol v orientačním běhu v ML u školy JIH

03.05.2017 21:00

Dne 3. května se v prostorách školy JIH konala nečekaně velká akce "Okresní kolo škol v orientačním běhu 2017".

Závod zaštítil Český svaz orientačních sportů a Asociace školních sportovních klubů a uspořádala ZŠ JIH společně s klubem orientačního běhu LOKOMOTIVA Mariánské Lázně (MLOK).


Do závodu se přihlásily čtyři školy z Mariánských Lázní. Pořadatelská škola JIH vyslala do závodu neuvěřitelných 96 dětí, škola Úšovice 21, Gymnázium 14 a soukromá škola Čtyřlístek 13 závodníků. Akce se zúčastnilo celkem 144 dětí.

 

Prostor závodu byl vabrán pár týdnů před konáním závodu. Pepa Milota velmi rychle vše zmapoval a zakreslil, takže zcele nová mapa "Třešňovka" v měřítku 1:4000 spatřila světlo světa doslova jen pár dnů před konáním přeboru.

 

Stavitel tratí, Luděk Bartoš, vymyslel a postavil tři tratě různých náročností. Nejjednodušší trať se sedmi kontrolami určená pro kategorii dětí od první do třetí třídy (D3, H3) měřila 0,9 km a byla vedena pouze v parku před školou. O něco náročnější trať s deseti kontrolami a délkou 1,3 km byla určena pro děti ze čtvrtých a pátých tříd (D5, H5) a vedla už i za trať do bytové zástavby  a Třešňovka. Nejtěžší a nejnáročnější trasu absolvovaly všechny další starší kategorie (D7, H7 a D9, H9), tedy mládež od šesté do deváté třídy. Tato trať se 13 kontrolami měřila 1,6 km a byla vedena parkem a zajímavým způsobem prošla celou obytnou čtvrť Třešňovka.

 

Děti startovaly přímo ze školního dvora v minutových intervalech vždy po dvou z různých kategorií. Minutu před startem dostaly mapu, kterou si podepsaly. Po startovním povelu vydaným hlavním startérem, Petrem Petrušem, vyběhli závodníci po fáborkách povinným úsekem kolem školy, aby se dostali do parku k mapovému startu. Ulici Komenského překonávali po přechodu pro chodce pod bedlivým dohledem dvou příslušníků Policie České republiky. Ti nejzbrklejší byli poté u mapového startu odchyceni zkušenou orientační běžkyní, Stáňou Opavovou, která se jim trpělivě snažila vysvětlit, jak si zorientovat mapu a kam vyrazit, také to, že není nutné běhat jen po cestičkách, ale je dokonce nezbytné vrhnout se i přes trávník, tomu některé děti doslova nemohly uvěřit. Zbytek trati už abslovoval každý sám za sebe a každý si s nástrahami orientačního závodu poradil, do cíle se nakonec po kratší či delší době dostali úplně všichni.

Poslední kontrola (sběrka) byla na rohu školy, byla to zároveň divácká kontola, kde bylo možné fandit a povzbuzovat, což se také dělo. Na některých závodnících bylo vidět, jak jsou rádi, že jsou opět zpět ve známém prostředí domácí školy. Cíl samotný byl stejně jako start přímo na školním dvoře.

 

Kontroly bylo nutné orazit jako za starých dob kleštičkami do připravené "legitky" přímo do mapy. V cíli se každému závodníkovi zaznamenal jeho cílový čas, o což se postaral zkušený organizátor nejednoho závodu, Honza Sklenář. Při doběhu skupiny soupeřících závodníku bývala situace často náročná a nepřehledná, ale tým cílových rozhodčích si s tím pokaždé poradil. Následně byla závodníkům mapa označena pořadovým číslem, odebrána a spolu se zaznamenaným časem odnášena "létající spojkou"  do počítačové pracovny k zpracování výsledků. Do počítače bylo nutné všechny závodníky i jejich časy ručně zadat a v co nejrychlejším čase vydávat průběžné a nakonec definitivní výsledky, tohoto nelehkého úkolu se bravurně zhostil stavitel trati, Luděk Bartoš. Vysílení závodníci se mezitím mohli občerstvit připraveným cílovým čajem.

 

Startovalo se devadesát minut, na konečné výsledky bylo tedy nutné poměrně dlouho čekat, což některé děti už zjevně nebavilo. Nakonec vše dobře dopadlo, všichni úspěšně do cíle dorazili, výsledky byly spočteny a mohlo se vyhlašovat. Hlavní organizátor celé akce, Marek Petruš, se toho rychle chopil a medaile a diplomy rozdal těmto dětem:

 

Kategorie D3 (10 startujících)

1. Adéla Hrdonková Jih 6:27

2. Kateřina Becková Jih 8:34

3. Karolína Abrahámová Jih 10:12

 

Kategorie H3 (25 startujících)

1. Jakub Lambert Jih 6:57

2. Mikuláš Prinz Jih 8:35

3. Ondřej Herman Jih 8:59

 

Kategorie D5 (21 startujících)

1. Adéla Postránská Jih 9:23

2. Elizabet Krausová Jih 17:31

3. Zuzana Skalová Čtyřlístek 17:52

 

Kategorie H5 (14 startujících)

1. Jonáš Černý Jih 8:02

2. Jan Pivec Úšovice 9:30

3. Ondřej Petruš Úšovice 11:58

 

Kategorie D7 (21 startujících)

1. Marie Bartošová Gymnázium 12:26

2. Denisa Kochová Jih 18:57

3. Kristýna Sklenářová Jih 19:58

 

Kategorie H7 (20 startujících)

1. Samuel Janoch Gymnázium 10:56

2. Tomáš Čech Jih 12:32

3. Jiří Strnad Úšovice 13:17

 

Kategorie D9 (12 startujících)

1. Kateřina Černá Gymnázium 9:28

2. Martina Chladová Gymnázium 12:05

3. Linda Čechová Jih 13:00

 

Kategorie H9 (21 startujících)

1. Štěpán Šesták Úšovice 10:50

2. Břetislav Milota Úšovice 11:01

3. František Kováč Jih 12:07

 

Na závěr byly vyhlášeny i nejlepší školy, které získaly poháry:

 

za 1. stupeň:

1. ZŠ JIH

2. ZŠ Čtyřlístek

3. ZŠ Úšovice

 

za 2 stupeň:

1. ZŠ JIH

2. Gymnázium 

3. ZŠ Úšovice

 

Po vyhlášení si všichni závodníci mohli vyzvednout své mapy i brožurky o orientačním běhu, což mnozí učinili.

Celá velká akce se konala za příjemného počasí, obešla se bez úrázů, bez protestů i bez poztrácených dětí, snad jsou nakonec všichni spokojeni.

 

A na úplný závěr se sluší poděkovat - velký dík tedy zaslouží:

- Marek Petruš za poskytnutí zázemí školy JIH a místní organizaci,

- taktéž všechny jeho žákyně a všichni žáci za pomoc na všech možných místech (prezentace, start, cíl, hlídání kontrol, psaní diplomů, nalévání čaje, dohled na zachování pořádku a čistoty...),

- všichni orienťáci (a přátelé OB), kteří dorazili pomoci: Petr Petruš, Honza Sklenář, Radka Jelínková, Stáňa Opavová, Hanka Fišáková, Vítek Macura, který přiběhl rovnou od maturitní písemky (klobouk dolů:), Luděk Bartoš

-všechny paní učitelky, které přivedly své závodníky: Hanka Fišáková (Úšovice), Jana Sklenářová, Petra Koreisová (JIH), Lucka Straková (Čtyřlístek)

- všichni závodníci, kteří se s menšími či většími obavami vrhli do náročného závodu, mnozí z nich zažili orienťák poprvé v životě...

 

Oficiální výsledky jsou zde: Preborskol_2017_vysledky.pdf

 

Fotky ze závodu naleznete zde:

https://barluda.rajce.idnes.cz/

a zde také pár fotek a všechny mapy s tratěmi:

https://anajavorecuk.rajce.idnes.cz

 

Všechny, které tento sport nadchnul nebo aspoň trochu oslovil, zveme na naše tréninky, které se konají každou středu od 15.15, přesné místo naleznete na těchto stránkách v rubrice Tréninky vždy v úterý večer. Ve čtvrtek od 15.30 máme na Viktorce tréninky běžecké.

 

Jana