mapový trénink č.21 - nácvik LOBů u Lida

13.09.2017 22:00

Zima se blíží a s ní přijde i můj oblíbený lyžařský orientační běh. Kromě vybavení :-) se samotné závody LOBáků odlišují od těch letních. Ale jen trochu. Kontroly jsou umístěny pouze na lyžařských stopách, popisy kontrol se nedělají. O úspěchu v závodě nerozhoduje dohledávka kontrol, ale správná volba postupu a jeho realizace. A k tomu dobré lyžařské schopnosti. A občas i trocha odvahy. Je to mapově dost podobné letním sprintům.


Vhodné podmínky pro vyzkoušení LOBů máme u nás i v létě - u Lida. Les je plochý, plný cest, cestiček a průseků a normální orientační běh zde velmi snadný, až nudný. Mapa je "pětka", takže je to vhodný terén pro zažití sprintového měřítka.


Dnešní trénink jsem postavil jako vzorový LOB. Smělo se běhat pouze po cestách a průsecích. Ono to vypadá, jako snadné, ale trénink mnohé překvapil svojí mapovou náročností. I zkušené LOBačky. Zajímavé volby se tu našly. Ti kdo rádi běhají po cestách byli spokojeni (škoda, že se Ondra nezúčatnil). 


Byly postaveny dva okruhy, každý s pěti kontrolami, délkou cca 1,6 km, ale po cestách to pokaždé dalo něco přes 2 km. Startovní interval 2 minuty.


Až na drobné výjimky se všichni snažili - někteří měli po tréninku dokonce obavy, jestli budou zítra chodit.


Výsledky (časomíru mi trochu narušil zvídavý Honzík, když jsem chvíli nehlídal stopky ... ale myslím, že to jeho stopnutí času jsem správně odhadl a k času všem spravedlivě přičetl):


Okruh A: Pepa 12:50, Lukáš +0:33, Marek +1:28, Adéla +3:09, Radka +4:52, Břéťa +5:03, Veronika +5:08, Sam +8:15 (Same!), Miki +8:57, Tomáš +10:00, Honzík + 10:21 (Honzíku!), Maruška +12:24 (Maruško!), Žaneta + 14:45, Ondra + 17:34 (Ondro!)


Okruh B: Pepa 12:24, Lukáš + 1:21, Maruška +2:03 :-), Břéťa +2:03, Adéla +2:23, Marek + 2:42, Radka + 3:26, Sam +3:55, Tomáš + 4:06, Veronika + 5:12, Miki + 9:42, Honzík disk, Ondra disk


Celkově to sčítat nemá smysl. Je zřejmé, že nejrycheljší pěší LOBák je Pepa, za ním Lukáš a Marek. Z žactva má stabilní LObáckou formu Adélka, po ní Břéťa ... a pak je to nějaké zmatené, či co?


Na LOBy jsme po dnešku mapově připraveni! Počkáme už jen na sníh, nazujeme lyže, hůlky, mapník .... a hurá do lesa za kontrolami. Mimochodem - při LOBech to z kopce jede samo, o to hůř se hlídá mapa.


Začátečníky v počtu 11 dětí měl opět na starosti zkušený trenér mládeže Honza Fišák. Moc nevím, co v lese přesně dělali, ale prý našli spoustu kontrol a běhali. Vypadali opět skopojeně.


Díky vám všem za účast i za vaše nadšení z trénování.


L.